Hanneke: Voor de tweede keer borstvoeding geven

In oktober ben ik van mijn tweede zoontje bevallen. Net als bij zijn grote broer was het voor mij duidelijk dat ik wilde gaan borstvoeden. Alleen dit keer ging het niet vanzelf… van een fikse borstontsteking tot kloven, ze kwamen allemaal voorbij. Hoe twee baby’s en twee ervaringen totaal kunnen verschillen!

Hanneke tweede keer borstvoeding

Borstvoeding tweede keer: de tweede ronde!

Medela vroeg of ik mijn ‘borstvoedingsverhaal’ wilde delen. Dat doe ik graag! Met ons eerste zoontje hebben we een moeilijke start gehad. De eerste twee weken lag hij in het ziekenhuis en moest ik thuis kolven. In tijd heeft hij niet live bij mij gedronken omdat dit niet lukte. De kolf deed dus al het werk! Eenmaal thuis uit het ziekenhuis bij ons lukte het drinken uit de borst in één keer. Tranen van geluk. De kolf ben ik blijven gebruiken op mijn werk of na een avondje ‘stappen’ (alcohol schijnt in je melk te komen ;). Ik heb uiteindelijk 10 maanden lang gevoed en dat was ontzettend fijn.

Hanneke medela producten

De eerdere ervaring was goed

Deze zwangerschap hoefde ik dus alleen m’n spullen klaar te leggen, schoon te maken (nieuwe slangetjes besteld!) en ik kon er weer tegenaan. Vol goede moed! Boy did I know… Een borstontsteking, tepelkloven en blaren gooiden roet in het eten. Het scheelde denk ik dat ik de ervaring van de eerste keer in mijn hoofd had: ik wist dus hoe relaxed, prachtig en bonding borstvoeden is en heb het ondanks alle issues aan het begin geen moment willen missen. Dan kan je dus een heleboel hebben en dat maakt dat ik ervoor ben gegaan. Gelukkig maar, want inmiddels loopt het als een tiet! Het was echt die de hobbel in het begin nemen.

Tepelhoedje maat S

Omdat ik wat vlakke tepels heb (jazeker dat is ook een ding…) kunnen mijn baby’s niet goed drinken zonder hulpstuk. Dat hulpstuk is dus het tepelhoedje. Ik stond in de winkel vooraf nog te twijfelen tussen maat S en maatje M. Die laatste had ik de vorige keer, maar uit een soort gekke gedachte die ik ook wel eens in de H&M heb (haha) pakte ik nu de maat S. Dom, want die was dus gewoon te klein. Ik kreeg er midden in mijn kraamweek blaren van! Mocht je hier ook ooit last van krijgen: je kan de voedingen kolven op een zachte stand en je baby tijdelijk even voeden met de fles. En advies inwinnen bij de huisarts of overleggen met je kraamhulp.

Hanneke freestyle

Borstontsteking: oh no!

Een week na de bevalling kreeg ik borstontsteking. Met hele hoge koorts erbij, het liep op tot 41.6. Ondanks dat ik zo ziek was, wilde ik echt graag doorgaan. Ik wist hoe leuk het is om je baby te kunnen borstvoeden en was niet van plan dat zomaar op te geven. Die week had ik mijn kolf opnieuw hard nodig. Het advies van de lactatiekundige en verloskundige was om mijn borsten elke paar uur hélemaal leeg te kolven en te zorgen dat alle verstopte klieren leeg waren. Dus de kolf aan en zelf met je handen alle knobbels weg strijken. Ik ben drie dagen erg ziek geweest, daarna knapte ik ook weer verassend snel op, zeker ook door de antibiotica.

10 kilo en perfect teamwork

En nu! Het borstvoeden gaat goed, mijn zoon is 5 maanden en weegt al bijna 10 kilo. Yes! En dat uitsluitend op mommymilk. Ik geniet er van! Na de lastige start zijn de voedingen nu teamwork en zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Ik voel me zelfs nog meer in m’n element dan de vorige keer. Eerder als ik verhalen las of hoorde van vrouwen over tepelkloven, blaren of een borstontsteking kon ik me daarbij niets voorstellen. Uhm, nu wel! Hoe twee ervaringen kunnen verschillen.

Deze gastblog is geschreven door Hanneke van Fittevrouwen.nl. Het origineel vind je hier

Heb jij ook een uniek, mooi of ontroerend verhaal over jouw borstvoedingsperiode? Stuur ons jouw verhaal en wie weet publiceren we deze op onze blog. Klik hier om je verhaal in te sturen.