Nina’s tips om kolven leuker te maken

Inmiddels lijkt het voeden van mijn mini met melk een eeuwigheid geleden, hij is alweer bijna 1,5 jaar! Vandaag schrijf ik wat meer over de eerste periode met Mathis, toen ik nog kolfde. Voor mijn gevoel een trip down memory lane. Helaas pindakaas, ‘live’ voeden is bij mij nooit een mega succes geweest. Dat werd dus toch kolven. Dankzij Medela, wat mij betreft het number one merk in kolfapparaten, heb ik een paar maanden fulltime gekolfd.

Nina kolf tips

Eerst met een speciale gehuurde superkolf, de Medela Symphony. Die is erg fijn af te stellen door het kolfprogramma dat erin zit beter om borstvoeding op gang te brengen. Soms kolfde ik ook dubbel daarmee, al vond ik dat niet heel prettig, ik wil graag een hand vrijhouden. Maar dat is heel persoonlijk. Later heb ik de Medela Swing gebruikt, die heb ik gekocht. Met fulltime kolven hang je echt heel veel uur aan je apparaat. In het begin zo’n zes uur per dag. Bij ‘live’ voeden heb je tenminste nog zo’n heerlijk hummeltje tegen je aan, tijdens het kolven knuffel je met een apparaat, da’s toch minder. Je kunt natuurlijk dubbel (blijven) kolven, als dat goed voelt voor jou. Ondanks dat het veel tijd kostte, hield ik het kolven tóch wel een tijdje vol, onder meer dankzij de volgende tips om het kolven leuker te maken.

1. Kies het beste kolfapparaat

Ga je kolven, dan wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Verdiep je in de verschillende soorten borstkolven en kijk welke bij je past. Enkelzijdig? Dubbelzijdig? Zelfs met een systeem dat je met de kolf rond kunt lopen? Ik ben heel blij geweest met mijn Medela kolfapparaten, en zou bij een eventueel tweede kind zeker weer voor dit merk kiezen. Gebruiksvriendelijk én krachtig. Fijn. Daarnaast heb je ook borstschilden in verschillende maten (dat wist ik eerst helemaal niet!), misschien heb jij wel kleine tepels, of juist grote. Dan kun je een ander maatje kopen. Een goed apparaat met de goede accessoires maakt kolven écht leuker. Of in ieder geval comfortabeler. :)

2. Koop heel veel kolf stuff

Ja, het is even investeren, maar ga niet beknibbelen op de borstschilden en die flesjes. Ik vond het leven al zwaar genoeg als new born mama en had echt geen zin om steeds weer al die spullen uit te koken. Dus ik had gewoon wel vijf setjes schilden en tien flesjes zodat ik altijd genoeg gear had om te kolven. Je wilt niet 5x per dag alles moeten uitkoken. Een keer per dag vond ik genoeg.

3. Doe het voor de tv

Ik kolfde meestal als Mathis sliep. In het begin was dat veel. Voor de eerste avondkolfsessie kende ik zo’n beetje de tv-gids uit mijn hoofd. Koos ik het juiste programma, ging ik dat gewoon lekker kijken. En die ontspanning werkt goed! Daardoor produceer je vaak ook wat meer melk. En na 40 minuten was ik klaar, had ik een programma gezien en weer een dosis melk in de koelkast.

4. Download wat leuke series op je tablet

Als je je wekker moet zetten om middenin de nacht te kolven, dan is die kolfsessie écht heel saai. Baby slaapt, man slaapt. En daar zit je dan. Maak het jezelf wat leuker door een aflevering van je favoriete serie op je iPad te kijken. Why not?

5. Regel lekkere drankjes

Als ik íets heb onthouden van mijn kolfperiode, is het wel dat ik zó’n dorst had de hele tijd. Niet normaal. Meteen uitgedroogd, liters dronk ik weg tijdens mijn kolfsessies. Niet raar, een mama die borstvoeding geeft moet wat meer drinken, er verdwijnt immers nogal wat vocht uit je lichaam. Wees lief voor jezelf. Zet een megakop van je favoriete thee, een kan water met munt en citroen of een heerlijk vers sapje klaar (of regel dat je vriend dat doet, nog beter) voor je begint. Ik zou bijna zeggen: regel een fles prosecco. Maar doe dat toch maar niet.

6. Plan je Whatsapp-gesprekjes tijdens kolven

Iedereen met een beetje een sociaal leven zit waarschijnlijk in verschillende app-groepen, en als je nog maar net mama bent krijg je sowieso veel apps van mensen die willen weten hoe het met jou en je kleine gaat. Toch? Mijn telefoon piepte de hele dag door. Ik heb de eerste maanden met Mathis heel bewust weinig met mijn telefoon gedaan tijdens ‘wakkertijd’, maar zodra hij sliep en ik moest gaan kolven (dat was in het begin steeds een uur kolven, dan 1,5 uur niet, dan weer uur kolven etc.) ging ik mijn appjes ‘wegwerken’. Kortgezegd: iedereen even beantwoorden zodat mijn Whatsapp weer up to date was. Ik had trouwens vaak kolf talk met een vriendin in Hong Kong die op hetzelfde moment zat te kolven. Appen gaat prima met één hand! 

 

Heb jij ook een uniek, mooi of ontroerend verhaal over jouw borstvoedingsperiode? Stuur ons jouw verhaal en wie weet publiceren we deze op onze blog. Klik hier om je verhaal in te sturen.